27 Nisan 2016 Çarşamba

Bel Canto…



Bir Latin Amerika ülkesinde, başkan yardımcısının evinde, Japonya’nın  ‘’ elektronik devi ‘’ Bay Hosokawa onuruna görkemli bir doğum günü partisi verilir. Amaç güçlü iş adamının ülkeye yatırım yapmasını sağlamaktır. Ünlü soprano Roxanne Coss, dünyanın dört bir yanından gelmiş seçkin konukları sesiyle büyüler. Kusursuz bir gecedir. Her şey yolunda gitmektedir. Ta ki, gerillalar partiye katılanların tümünü rehin alana kadar. Ama herkesi korkuya düşüren bu beklenmedik olay giderek bambaşka bir havaya bürünecek; rehinlerle gerillalar arasında umulmadık bağlar kurulacak; apayrı kıtalardan insanlar arasında yakınlıklar oluşacak; dostluklar, tutkular ve aşk beklentileri, engellenmesi olanaksız gerçek tehlikeyi bile unutturacaktır insanlara.

Ann Patchett’in trajikomik romanı Bel Canto, Puccini’den aryalar arasında ve silahların gölgesinde, insanoğlunun şiddet ve yıkılıcılığa yatkınlığı ile güzellik ve aşka duyduğu karşı konulmaz eğilimi yan yana getiren, ürkütücü, büyüleyici bir yapıt.

Nasıl tanıtım oldukça ilgi çekici değil mi? Bende kitabı okumaya neden olduğu kesin.
İlk başlarda yani ilk 50 sayfaya kadarda soluk soluğa olmasa da kitabı okuyabildim. Ama rehin alınma süreci, rehineler ile gerillalar arasındaki ilişki bana hiç inandırıcı gelmedi bu süreçte. Okudukça da kitaptan sıkılmaya başladım. Ve kitabı okumaya ara verdim. Ve bir daha okumaya devam etmek hiç içimden gelmedi daha sonra, kütüphaneye teslim etme süremde dolmaya başlayınca, kitaba devam etmemeye ve geri vermeye karar verdim.

Kitabı bitirmesem de okuduğum ilk bölümleri hakkında kısa bir yorumda bulunmam gerekirse; kitabın dili çok akıcı değil. Ama benim için esas sorun öyküdeki inandırıcılık oldu. Anlatılan hikâye bana hiç ama hiç inandırıcı gelmedi. Özellikle gerillalar ile rehin alınanların ilişkileri, rehin alınmışken piyan çalınıp şarkı söylenmesi.

Bu sebeple de kitap bana bir sonraki sayfada ne olacak hissi vermediği için 2016 yarım bırakılan kitaplar listeme dâhil oldu.

Kitap hakkında yorumları okuduğumda oldukça güzel yorumları görmem ve okumama rağmen, ben bu kitabı pek sevmedim, maalesef…
Peki, siz bu kitabı okudunuz mu?
Yorumlarınızı benimle paylaşır mısınız?
Sevgiler…


1 yorum:

  1. Ne çok kitap var okunmasi gereken... keske hepsine zaman yetse...

    YanıtlaSil