20 Ocak 2016 Çarşamba

Sen Ölünce Kim Ağlar ?

Gençlik yıllarımda, babam bana asla unutamayacağım bir şey söylemişti: ‘’ Oğlum, doğduğunda bütün dünya sevinirken sen ağlıyordun. Öyle bir yaşam sür k, öldüğünde sen sevinirken bütün dünya ağlasın.’’ Hayatın anlamını unuttuğumuz bir çağda yaşıyoruz. Bir insan kolaylıkla Ay’a gönderebiliyoruz, ancak karı dairemizde yeni taşınan komşumuzu ziyaret ermekte güçlük çekiyoruz.
George Bernard Shaw’a ölüm döşeğinde, ‘’ Hayatınızı yeni baştan yaşama fırsatınız olsaydı, ne yapardınız?’’ diye sorulmuş. Shaw biraz düşünmüş ve sonra derin bir iç çekişle, ‘’ Olabileceğim, ama asla olmadığım kişi olmak isterdim,’’ demiş. Aynı şeyin sizinde başınıza gelmemesi için bu kitabı yazdım.
 
O halde siz bu kitaba başlarken, size soruyorum:
 
Siz öldüğünüzde ardınızdan kim ağlayacak?
Bu gezegenden gitme ayrıcalığına ulaştınız zaman kaç yaşamı etkileyeceksiniz?
Sizi takip eden nesiller üzerinde nasıl bir etki bırakacaksınız?
Son nefesinizi vermeden önce arkanızda bıraktığınız imza ne olacak?
Bu kitabın yazarını belki çoğunuz biliyorsunuzdur, Ferrari’sini Satan Bilge kitabının yazarı. Ben adı geçe kitabı okumadığım için yazar ile ilk tanıştığım kitap oldu bu.
Kişisel gelişim kitapları da benim için yeni tanıştığım bir tür olmasına karşın, okumaktan keyif aldığım ve benim hayatı algılamamda zaman zaman yeni kapılar açan bir tür oldu. Eğer bir de rahat okunan bir kitap ise hafta sonu, dinlenmek üzere koltuğumda oturduğumda okumaktan oldukça keyif aldığım bu tür kitaplarda, bu hafta sonu okumak için seçtiğim bu kitabı bir solukta bittirdim.
Dilli oldukça sade ve akıcı bir dille yazılmış olan bu kitabı genel olarak değerlendirmem gerekirse; sevdim. Tavsiye eder miyim, evet!
Kitap önsöz hariç olmak üzere 101 bölümden oluşuyor.  Yaşadığımız hayatı düzenlemek ve daha iyi bir hayat yaşamak için yazarın bize önerdiği 101 yollu bize anlatan bu bölümlerde benim de oldukça dikkatimi çeken, artık bende böyle yapmaya başlamalıyım dediğim bölümler oldu. Eğer sizde bir gün bu kitabı okursanız, sizinde faydalanacağını düşündüğüm şeyler içeren bölümler olacağından da eminim.
Mesela; 78 madde olan Başladığınız Her Kitabı Bittirmeyin.
Ben başladığım her kitabı bittirmeye çalışırım, sevmesem, sayfalarını zor çevirsem bile bittirmek için sanki kafama bir silah dayanmışçasına inat ederim.
Ben satın aldığım her kitabı baştan sona okumam gerektiğinin suçluluk hissini yaşardım. Kısa süre sonra okunacak kitaplarımın kontrolüm dışında yığıldığını ancak okumaktan gitgide daha az zevk aldığımı fark ettim. Bitireceğim kitaplar konusunda daha seçici olmaya başladıktan sonra, sadece okumakla kalmadım, her birinden çok daha fazla şey öğrendim.
Eğer bir kitabın ilk üç bölümünü okuduktan sonra, kayda değer hiçbir bilgi edinmediğinizi düşünüyorsanız ya da kitap ilginizi çekmeyi başaramadıysa, kendinize bir iyilik yapın. Kitabı bir kenara koyun ve ( kitaplarınızın içinden başka bir tane seçerek ) zamanınızı daha iyi değerlendirin.
İşte bende bunu artık 2016’da okumak üzere alacağım kitaplarda uygulayacağım. Bir kitabı bitirmek için kendimle savaşmak yerine, zamanımı keyif alacağım kitaplar için harcayacağım. İşte bunun gibi yeni karlar, yeni bakış açıları oluşturmamda farklı bir bakış açısı getiren bu kitabı sizlere de öneririm.
Beni kitaptan yararlandığım bir nokta daha var ki, onu belirmeden yazımı bittirmek istemiyorum: Yazarın okunması için tavsiye ettiği kitaplar. Hepsini okuma liste ekledim. Okudukça da sizlerle paylaşacağım.
Eğer daha bu kitabı okumuşsanız ise de benimle kitap hakkında görüşlerinizi paylaşır mısınız?
Sevgiler…
 
Yaşamın trajedisi ölüm değil, yaşarken içinizde ölmesine izin verdiklerinizdir.
Norman Cousins
 
 
 
 
 
 

13 yorum:

  1. Yazıyı okurken düşündüm ben ölünce üzülecekleri. Ama hayatımın bıraktığı izi düşünürken daha yapmak istediklerim olduğunu düşündüm. Bu konuyu biraz daha düşüneyim bi bakalım:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşün ve bence yapmayada yavaştan başla ... Zaman akıp gidiyor ... Yorumun için çok tesekkürler

      Sil
  2. Shaw'a bayılırım adının geçmesi bile yetti :D Başlık bile o kadar güzel ki, hiç Sharma okumadım ama dehşetle meraktayım şu an.. Ben ölsem en çok annem ağlar sanki :) Haa başladığım her kitabı bitiririm sonra alzheimer yapıyormuş :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım arkadaşım yorumun için çok tesekkürler

      Sil
  3. Robin Sharma'nın tüm kitaplarının ismi bu kadar dikkat çekici mi acaba? :)) Ferrari'sini Satan Bilge'yi okumuştum, kitap güzeldi ama adı daha güzel :D Ben de kitapları bitene kadar zorlarım, 2-3 kitabı aynı anda okuyunca hoşlanmadığım kitap bile kolay bitiyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bencede kitap isimleri içeriklerinden daha etkiliyeci ....

      Sil
    2. Bu arada bende de aynı sorun var aynı anda bir çok kitap okumak , ama seviyorumda ... Offff napacaz biz

      Sil
  4. Hmm.. Blogunu yeni gördüm. Bi soruyla başlayalım o zaman :D
    En sevdiğin kitap ne?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretim için tesekkürler ... Soruna cevap vermek gerekirse ben kitab tan daha ziyade kitap okumayı seviyorum .en sevdiğim kitap yok zaman mekan ruh halim sevdiğim kitapları sürekli değiştiriyor ama bu sıralar okuduğum en çok etkilendiğim roman mülksüzler olmuştu

      Sil
  5. Bu kitabı görmüştüm galiba. Çok ilgimi çekmişti :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okursan eğer yorumlarını bizlerle paylaşırmısın sevgiler

      Sil
  6. Ben de hep bunu düşünmüşümdür; arkamdan ne bırakacağım? Hatırlanacak mıyım? Nasıl hatırlanacağım? Kitabın adı gerçekten çok ilgi çekici.. Yazarını da devamlı duyuyorum, övgüyle bahsediliyor hep. Kişisel Gelişim türünde daha önce hiç kitap okumadım ama bu kitabı not aldım :')

    YanıtlaSil
  7. benimde yeni başladığım bir tür kişisel gelişim kitapları, ama zevk alarak okuyorum şimdilik ... sende denemelisin bence... sevgiler

    YanıtlaSil