25 Aralık 2015 Cuma

Türkiye’ de Ve Dünyada Casuslar…


Fahişeler ve ajanların yolları neden hep kesişir? Giardano Buruno neden yakıldı? Peki, Jeanne d’Arc? James Bond filmlerinin kahramanları hangi ajandan esinlenerek yaratıldı? Yunanistan’ın NATO’ya dönmesi konusunda Devlet Başkanı Kenan Evren’i, kim ikna etti? Bu kitapta, bu ve daha birçok sorunun yanıtını bulacaksınız.

Water L. Pforzheimer, CIA’dan emekliye ayrılmış çok deneyimli bir casus. Ona göre ilk casusluk olayı Âdeme ile Havva arasında geçti. İncil’in ünlü ‘’ Yılanı ‘’ ilk casus ve Havva da onun ilk ‘ Asset ‘’ i idi. Arkeologlar, Suriye’de günümüzden 3800 yıl önce yazılmış bir tuğla tablette casuslardan yakınıldığını belirtiyorlar.

Sn 20 yılda ulusal güvenliği boşlamış iktidarın, Türkiye’yi ne denli güvenlik zaafına uğrattıklarının örnekleri ile anlattığı bu kitapta Aytunç Altındal , ‘’ Diğer ülkeler bir yana, o günlerden bu yana Anadolu toprakları casusların en çok gönderildiği bölgelerdir. Soğuk Savaş yıllarında en iyimser tahminle ortalama 25 ülkeden Türkiye’ye yaklaşık 10 bin casus, ajan v.b. geldi. Günümüzde bu sayı 3 bin 500 civarında. Sadece Ankara’da yaklaşık 280-290 deneyimli askeri personel, diplomat, istihbaratçı şu ya da bu amaçla bilgi topluyor. Gerisini siz düşünün ’’ diyor.

Kitabı bir pazar gezmesi sırasında tesadüfen aldım. Yazarın kitaplarını daha önce okumuştum ve beğenmiştim, tanıtımını okuyup, konuda ilgimi çekince kitabı satın aldım. Okuduğum bir kitap vardı, o kitap bitince başlarım diyerek aldığım bu kitabı önsözünü okumam ile başlayan ve kitabı elimden bırakamayıp bir geceden bitten bir okuma serüveni oldu benim için Türkiye’ de Ve Dünyada Casuslar… 
Kitap çok ama çok sürükleyici, akıcı bir dil ile yazılmış, hele anlatılan konular o kadar ilginç ki kesinlikle okumanızı önereceğim, hele ki casusluk, ajanlık v.b. gibi konulara da meraklıysanız okumasanız olmaz diyeceğim bir kitap.

Kitap iki ana bölümden oluşuyor;  Fahişler ve Casuslar, ilk bölüm ki burada çok ilginç kişilerin bir o kadar ilginç hikâyeleri, ikinci bölümde ise Gizli Müzeler ise örgütler ve çalışma biçimleri şeklinde anekdotlar yer alıyor. En son bölümde ise, ek olan bölümde, istihbarat dünyasındaki kodlar verilmiş.
Kitap tanıtımında yazanlar dışında kitap hakkında ipuçları paylaşamayacağım.O kadar çok ilginç hikayeler var ki, en iyisi siz bu kitabı okuyun.Pişman olmasınız.
Yazımı bittirirken de kitabın yazarı olan Aytunç Altındal’a rahmet diliyorum…

Sevgiler…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder